Powered by Blogger.

As salam geng.. Malam nie nak citer pasal SPF. Apa benda tu?



As salam geng.. Malam nie nak citer pasal SPF. Apa benda tu?
SPF nie adalah sejenis puding yang rasanya masam-masam manis. Bila kita makan, wajah akan jadi muda 10 tahun. Acah je. Hihihi. Alaa.. Gurau je. Gurau pun tak bolehhhh.. Hihi.

Ok, nie serius yea. SPF ialah Sun Protector Factor. Kak Mas biasanya sarankan kastemer pakai Sunblok/Foundation yang ada SPF untuk melindungi kulit dari sinar matahari UV A dan UV B yang boleh membahayakan kulit yang mana membantu mencegah kulit dari terbakar dan kanser kulit. Seram kan?
Perasan tak kat produk sunblock/foundation ada tulis nombor-nombor kat hujung. Ada yang SPF 15, SPF 25, SPF 30, SPF 45, SPF 50 dan ada SPF yang lebih tinggi lagi.

Konpius kan?

Nilai SPF tu menentukan berapa waktu berapa dan kali uols pakai kena sunblock tersebut. Kalau ikut logik. semakin tinggi jumlah SPF-nya, semakin lama perlindungannya.

Tadi Kak Mas ada baca, Menurut Ahli Dermatologi, Dr James M Spencer..
"Jumlah SPF bukan boleh dibaca dan diketahui oleh masyarakat dengan mudah. Tak hairan apabila banyak orang berpikir semakin besar jumlah SPF-nya maka semakin bagus. Tetapi sebenarnya bukan macam tu."

Kata Dr Spencer, SPF 15 mampu mencegah sekitar 94% sinar UVB, sedangkan SPF 30 mampu mencegah sekitar 97% sinar UVB, dan SPF 45 mampu mencegah sekitar 98% UV B. Produk yang kandungan SPF-nya lebih tinggi, itu hanyalah permainan iklan belaka. Hati-hati uolss. Sebab kalau terlampu tinggi, boleh rosakkan kulit juga

Pastu katanya.. Seberapa tinggi SPF sesebuah produk, tak ada jaminan ia akan melindungi kulit hingga 100%. Untuk kita pakai hari-hari, Spencer menyarankan pakai yang SPF 30 pun dah cukup.

Spencer menyarankan, untuk hasil yang terbaik, wanita harus top up sunblock setiap 2 jam sekali. Tak kira berapa pun tinggi SPF-nya, ia akan hilang kesannya dalam beberapa jam berikut.
Alhamdulillah, kita orang Islam, tiap kali solat kita akan berwuduk. Lepas solat kita boleh top up semula sunblock/foundation kat muka. Best kan?
Harap semua jelas yea pasal SPF nie. So far Kak Mas pakai yang SPF 45. 
3 TIPS IKHLAS :

1) Sentiasa pakai sunblock walaupun duduk dalam umah. Sebab haba masak pun boleh merosakkan kulit wajah. Bagi uols yang ada jeragat, jeragat akan bersakan membiak kalau tak protect.
2) Sebelum masak pakai sunblock. Pakai lipstik pun takpe.
3) Sebelum tidur, apply ‪#‎SerumArdini‬ untuk MERAWAT WAJAH supaya kulit sihat dan awet muda. 

NotaGedik : Pls la jangan cakap saya tak pakai apa-apa kat muka sebab nak natural beauty. Natural beauty lah sangat kalau muka dah gelap dan berjeragat. Huhu.. (Marah nie tauu!!)

fb droship-- jika anda berminat boleh pm fb sahabat ni
Ros Maria Musa
Tag : kesihatan
http://projekmssp.blogspot.my/2016/01/tahniah-dan-terima-kasih-kerana-anda.html

0 Komentar untuk "As salam geng.. Malam nie nak citer pasal SPF. Apa benda tu?"

Back To Top